Yatağan Ziraat Odası yanında gerçekleştirilen dağıtım törenine katılan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün "Törene katılan herkesi selamlıyorum" diyerek konuşmasına başladı.

Gürün konuşmasında 2014 yılından beri tarımla ilgili yol haritasının çizildiğini ve adım adım hedeflerin gerçekleştirildiğini belirtti.  Göreve geldiklerinde tarımla ilgili çok fazla hassasiyetin olmadığını belirten Gürün tarımın şimdi ne kadar önemli olduğunu, tarımın nereye geldiğini ve ülkenin ne kadar büyük bir sıkıntı yaşamakta olduğunu ve yaşayacağı sıkıntıların farkına varıldığını söyledi.

Tarım ve hayvancılık için Muğla'nın yeterli imkanlara sahip olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı hayvancılık için neden keçi seçildiği sorusuna yanıt verdi. Başkan Gürün "Yüzde 68'i orman olan bir şehirde keçi ormandan her türlü besini elde ediyor. Böylece çok değerli et ve süt üretimi oluyor. Keçiyi desteklememizin nedeni daha çok kırsalda ve orman köylerinde keçinin kendi besininin özel yem vermeden oradan temin etmesi." dedi. 

10 ilçede keçi dağıtımının tamamlandığını ve 3 ilçenin daha kaldığını belirten Osman Gürün, "Dağıttığımız yerlere baktığımızda gerçekten kadınlarımız bir evlat yarısı gibi hayvanlarına bakıyorlar. Bazı yerlerde dışardan keçi almak suretiyle keçi sürüsünü arttırmaya çalışıyorlar." şeklinde konuştu. 

32 Üniversite Mezununa Keçi Verildi

Başkan Gürün keçi dağıtımı yapılırken kim olduğuna, eğitim düzeyine veya başka özelliklerine bakılmadığını belirterek "Toplamda 32 tane üniversite mezunu kızımız bizim verdiğimiz keçilerle bir sürü oluşturuyor." dedi.

Ben inanıyorum ki 3-4 sene sonra yaptıklarımızın Muğla’nın ekonomisi ile ilgili ne kadar katkı sağladığını göreceğiz diyen Büyükşehir Belediye Başkanı, kooperatiflerle yapılan iş birliklerinden de bahsetti. Muğla'da ipekböcekçiliğini ve ipek üretimini arttırmayı hedeflediklerini söyleyen Başkan Gürün aynı zamanda sakız ağacı, trüf mantarı, tıbbi aromatik bitkiler gibi katma değeri yüksek ürünlerin üretimi için çalışmalar yapıldığını ve üretildiğini ifade etti. Ayrıca Muğla'da üzüm, şarap, sirke ve pekmez üretimi için kooperatifle işbirliği yapıldığını söyleyen Gürün bir fabrika kurulmaya başlandığını ifade etti.

Muğla'da bulunan bütün kooperatiflerle irtibat halinde olduklarını belirten Osman Gürün "Şu anda Kooperatifler Birliği’ni kuruyoruz. Onların ekonomik gücünü artırarak daha ucuza makine, araç, gereç, gübre ve yem almasını, üyelerine daha iyi avantajlar sağlamasını temin etmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Muğla'nın üç ayak üzerinde geleceğe taşınması gereken bir şehir olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün "Birincisi turizm, ikincisi tarım, üçüncüsü ise kültür" dedi.